fbpx

KÖPGUIDE VILLA I TROLLHÄTTAN & Vänersborg

Stegen för en köpare och att hitta sin bostad

Att hitta det rätta boendet är inte alltid det enklaste, det är mycket som ska stämma. Hur vill ni bo? Vad får det kosta? Var vill ni bo? Lägg in dina önskemål i vår tjänst Bostadsbevakning så håller vi utkik efter något som kan passa. Vi meddelar dig via e-post när vi har hittat en bostad som matchar dina önskemål.

Värdering av nuvarande bostad

Det är viktigt att vara väl förberedd när man ska byta bostad. Vi rekommenderar en fri värdering med tillhörande rådgivning så att kommande beslut är vara väl underbyggda. Med Entré Start så har du bästa tänkbara förutsättningar den dag som drömbostaden dyker upp.

Flyttsläp

Med Entré start får ni också kostnadsfritt, tillgång till våra fyra flyttsläp. Det kan vara bra under förberedelserna att titta igenom vinden, förråd och garage om det är någonting man ska göra sig av med. Det underlättar den dagen då det faktiskt blir aktuellt att packa för flytt.

Lånelöfte

Har du frågor och funderingar kring bolån, räntor och amorteringar? Då rekommenderar vi att du hör av dig till din bank för ett möte. Det är verkligen bra att vara ute i god tid när det gäller lånelöfte eftersom det oftast blir bråttom då drömbostaden dyker upp. Kontakta oss om det är någonting vi kan hjälpa till med avseende lånelöfte. Vi samarbetar med alla banker och kan vara ditt bollplank i frågan. Om du har ett lånelöfte redan innan du går på visning är du förberedd när du väl hittar bostaden du vill köpa.

Visningen

Entré Fastighetsförmedling har personliga och bokade visningar. Detta gör att ni i lugn och ro kan gå igenom bostaden i den takt ni önskar samt ställa frågor till mäklaren. Oftast är vi två personer på visningen så att det finns möjlighet att ställa frågor och se alla utrymmen.

Budgivning

En budgivning kan uppkomma då det är fler spekulanter som är intresserade. Det finns olika varianter av budgivning, men vanligast är en så kallad öppen budgivning. Vi använder öppen budgivning. Det innebär att spekulanter lämnar sitt bud till den ansvarige fastighetsmäklaren, som löpande redovisar det högsta budet till säljaren och till övriga budgivare. Efter avslutad budgivning lämnas budgivningslistan med namn, telefonnummer, bud och tidpunkt till köpare och säljare. Säljaren har alltid fri prövningsrätt och behöver inte sälja till den som lagt det högsta budet. Innan köpekontraktet är undertecknat av bägge parter har inget bindande avtal träffats. Om någon spekulant lämnar ett bud efter avslutad budgivning, men innan köpekontraktet undertecknats, är mäklaren skyldig att framföra detta bud till säljaren, som tar ställning till om budet ska beaktas.

Kontrakt

När tiden är inne för att genomföra köpet ska det skrivas kontrakt som den ansvarige fastighetsmäklaren gör i ordning. Då kontraktsmötet äger rum går fastighetsmäklaren igenom kontraktet och stämmer av om det råder några oklarheter. Vid detta tillfälle erbjuds köparen en kalkyl som grundas på köparens ekonomiska förhållanden.

Undersökningsplikt

Köparens undersökningsplikt omfattar hela bostaden, det vill säga mark, byggnader och installationer som el, värme, vatten, sanitet, vitvaror, ventilation, eldstad och skorsten. Köparen har kvar sin undersökningsplikt även om säljaren presenterar ett besiktningsutlåtande. Köparen kan inte kräva avdrag på köpeskillingen eller hävning av köpet för fel som köparen borde ha upptäckt vid en noggrann undersökning av bostaden. Köparen bör därför undersöka bostaden före köpet eller låta någon annan göra det.

Tillträde

Överlåtelse av bostaden sker enligt överenskommelse. Fastighetsmäklaren bokar in tid och plats med köpare, säljare och bank. Vid tillträdet överlämnar fastighetsmäklaren en likvidavräkning, vilket är en ekonomisk redovisning mellan säljare och köpare, samt ett köpebrev, som är ett slutgiltigt kvitto på köpet samt att ni som köpare söker lagfart med denna handling. Säljaren lämnar ifrån sig nycklar och andra handlingar av vikt till er.

Det är bara att gratulera! Nu har ni flyttat in i er nya bostad!