fbpx

Köpguide bostadsrätt i Trollhättan & Vänersborg

STEGEN FÖR EN KÖPARE…

SÖK BOSTAD

Att hitta det rätta boendet är inte alltid det enklaste, det är mycket som ska stämma. Hur vill ni bo? Vad får det kosta? Var vill ni bo? Lägg in dina önskemål i vår tjänst Bostadskollen. Vi meddelar dig via e-post när vi har hittat en bostad som matchar dina önskemål.

VÄRDERING AV ER BOSTAD

Det är bra om ni vet vad er bostad är värd, då kan ni få ett försprång när er drömbostad väl dyker upp. Vi gör en kostnadsfri värdering, kontakta oss!

BOLÅN

Har du frågor och funderingar kring bolån, räntor och amorteringar? Vi samarbetar med alla banken och hjälper dig gärna att finna den för dig bästa lösningen. Tveka inte att höra av dig så bistår vi på bästa sätt. Om du har ett lånelöfte redan innan du går på visning är du förberedd när du hittar bostaden du vill köpa.

VISNINGEN

Entré Fastighetsförmedling har personliga och bokade visningar. Detta gör att ni i lugn och ro kan gå igenom bostaden i den takt ni önskar samt ställa frågor till mäklaren.

BUDGIVNING

En budgivning kan uppkomma då det är fler spekulanter som är intresserade. Det finns olika varianter av budgivning, men vanligast är en så kallad öppen budgivning. Vi använder öppen budgivning. Det innebär att spekulanter lämnar sitt bud till den ansvarige fastighetsmäklaren, som löpande redovisar det högsta budet till säljaren och till övriga budgivare. Efter avslutad budgivning lämnas budgivningslistan med namn, telefonnummer, bud och tidpunkt till köpare och säljare. Säljaren har alltid fri prövningsrätt och behöver inte sälja till den som lagt det högsta budet. Innan överlåtelseavtal är undertecknat av bägge parter har inget bindande avtal träffats. Om någon spekulant lämnar ett bud efter avslutad budgivning, men innan överlåtelseavtal undertecknats, är mäklaren skyldig att framföra detta bud till säljaren, som tar ställning till om budet ska beaktas.

ÖVERLÅTELSEAVTAL

När tiden är inne för att genomföra köpet ska det skrivas överlåtelseavtal som den ansvarige fastighetsmäklaren gör i ordning. Då kontraktsmötet äger rum går fastighetsmäklaren igenom överlåtelseavtalet och stämmer av om det råder några oklarheter. Vid detta tillfälle erbjuds köparen en kalkyl som grundas på köparens ekonomiska förhållanden.

UNDERSÖKNINGSPLIKT

När du köper en bostadsrätt övertar du den i ”befintligt skick”. Det betyder att du köper lägenheten med eventuella fel och brister som finns i den. Det är därför viktigt för dig att du tittar på lägenheten innan du skriver på överlåtelseavtalet. En särskild typ av ”fel” som kan drabba en bostadsrättsköpare är de som hänför sig till Bostadsrättsföreningens ekonomi. Man köper en del i en ekonomisk förening med rätt att nyttja en bostad. Vårt råd till dig är att du, innan du skriver på överlåtelseavtalet, försöker skaffa dig en bild över föreningens ekonomi genom att rådfråga mäklare och föreningens ekonomiska förvaltare eller ekonomiansvarig. Se också till att få ett exemplar av föreningens senaste årsredovisning.

FLYTTSLÄP

Ni får också, kostnadsfritt, tillgång till våra fyra flyttsläp under försäljningen när ni säljer er bostad genom oss.

TILLTRÄDE

Överlåtelse av bostaden sker enligt överenskommelse. Fastighetsmäklaren bokar in tid och plats med köpare, säljare och bank. Vid tillträdet överlämnar fastighetsmäklaren en likvidavräkning, vilket är en ekonomisk redovisning mellan säljare och köpare, samt ett köpbevis, som är ett slutgiltigt kvitto på köpet. Säljaren lämnar ifrån sig nycklar och andra handlingar av vikt till köparen.
Det är bara att gratulera! Nu har ni flyttat in i er nya bostad!